joi, 26 august 2010

Opinii: In sfarsit, s-a facut dreptate!

Boc a invins. I-a enervat pe jurnalisti, i-a isterizat pe toti evazionistii platiti de moguli pe drepturi de autor si le-a adus aminte cine detine puterea. Abia acum democratia a castigat razboiul cu presa. Sa mai spuna cineva ca micul Boc nu e mare. In jocul nervilor, Guvernul a castigat detasat lupta.

Jurnalistii si toti ceilalti dusmani ai bugetului - artistii, scriitorii si liber-profesionistii - care au fraudat ani si ani la rand statul, refuzand sa isi plateasca cota parte din castig, si-au primit in sfarsit pedeapsa. Ce daca unii o sa moara de foame, ce daca astfel se vor inchide redactii intregi - statul se intareste, democratia se consolideaza, iar guvernantii castiga increderea prostimii.

Manipulatorii au fost prinsi si demascati. Evazionistii, incoltiti, s-au tradat singuri dupa taria cu care s-au scandalizat impotriva masurilor guvernului. Grevistii fiscali vor fi primele victime ale noii ordini ce se va instala in noua si moderna Romanie.

Personal nu mai am niciun dubiu ca Guvernul Boc nu este pe drumul cel bun. Abia acum face ceea ce trebuia sa faca demult. Curatenie in clasa celor care nu au stiut decat sa minta, sa insele, sa manipuleze, sa induca panica si teroarea gratuita in randul populatiei pasnice. Felicitari domnului Emil Boc, felicitari domnilor Vladescu si Seitan. Abia din acest moment nu mai are sens sa ne punem intrebarea daca se merita sa ramanem in tara.

Noua ordine instaurata de trupa lui Basescu devine cel mai fascinant si tonifiant fenomen care s-a petrecut in Romania ultimilor 60 de ani. De la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, tara noastra nu a mai cunoscut un asemenea reviriment al urii, al dispretului, al scoaterii la iveala a tot ceea ce omul are mai urat si mai hidos in el.

Legea a devenit in sfarsit ceea ce era de asteptat sa devina in Romania - un hatar, un capriciu personal. Daca ministrul Muncii are chef sa prelungeasca perioada depunerii declaratiilor si platii contributiilor pentru drepturi de autor si PFA, sa suspende amenzile si celelalte prevederi ale Legii, atunci domnul Seitan deschide gura si anunta. Iar vorbele sale se transforma instant in prevederi legale.

Ce poate fi mai frumos, mai democratic, mai modern si medieval in acelasi timp? Poate doar eludarea realitatii pe care premierul a inceput sa o practice cu o tehnica deosebita, semn ca a studiat indelung fenomenul si a facut exercitii la perete. Este timpul perfect pentru obedienta totala, pentru aprobarea fara rezerve a planurilor tot mai luminate si mai eficiente ale Executivului lui Boc.

Avem oare detasarea necesara pentru contemplarea acestui fenomen ciudat al escaladarii urii si dezbinarii? Toate datele arata ca nu. Suntem inca prea blazati si rupti de realitate, prea absenti din viata publica si prea concentrati doar pe nevoile proprii pentru a putea vedea spectacolul absurdului pus in scena de actuala putere.

Sursa: Ziare.com
Autor: Iulian Leca
Felicit autorul!

4 comentarii:

Anonim spunea...

E greu de rezistat inca cativa ani sub acest simulacru de carmuire.Parca zi de zi asazisele masuri de redresare si relansare economica ne afunda incet si sigur spre zone fara iesire.Privindu-i la televizor cum anunta "masuri"salvatoare ce lovesc in plin insasi existenta unui individ,a unei familii,ma intreb,cu frica,pana unde pot merge.Sistemul sanitar,invatamantul,cultura,siguranta cetateanului,sunt cenusaresele guvernantilor.In plus,pensionarii au devenit lestul societatii.Propasirea economica-in "strategia"lor-o realizam aruncandu-i peste bord.Pe ei,pe artisti,pe marea masa a celor cu un amarat de contract de colaborare care abia ajunge pentru cosul zilnic.Aroganta lor,umilinta noastra,se traduce prin apocalipsa la care suntem supusi.Toate partidele care au guvernat au avut uscaturi.Toti-fara exceptie-au mintit si au bagat mana in cheseaua cu dulceata.Astia nu,nu au bagat mana,au luat borcanul cu totul si au taiat si pomul care a dat fructele pentru dulceata.Ii vezi pe"ei"-ten roz,cu usoare tente aramii si miros de Monte Carlo,cu conturi si averi grase insumand 875 de ani de munca,cu masini la care nemtii viseaza cand sunt beti,cu ceasuri exclusiviste si costume Armani si pe "ele" cu Vuittoane pentru toate orele zilei,sandalute de 1500 de euro,bijuterii cu "pietroaie"cat mai mari, cocotate in masini cat mai mari("cat mai mari"asta devine un deziderat,tot ce-i mic e urat si prost...)convingandu-ne sa strangem cureaua si sa fim solidari."Nu-i asa ca te-apuca o sila de tot/Mai cu seama de faptul ca ei nu mai pot?"Nu mai pot de noi...Sa speram ca vom rezista nedandu-le posibilitatea sa anunte protocolar disparitia poporului roman tocmai cand era sa atinga sublimul.Nu mai manca,nu mai citea,rezista iarna fara caldura,renuntase la asistenta medicala,copii nu mergeau la scoala pentru ca deveneau tampiti.A,dar ramasese sampania, ca la radio Erevan.Era muncita de popor si pentru popor.Poporul o bea...prin reprezentantii lui.Mandra corabia,mester carmaciul...(imprumutati-mi o bormasina,as dori sa dau trei gauri la pupa).Si maine-poate-e o zi.

Catalina spunea...

Ai perfecta dreptate, Anonimule. Si am atitea de spus, atitea cuvinte imi stau pe virful limbii, si toate blocate de "nu-mi vine sa cred ce traim". De faptul ca de la 21 de ani am avut cel putin doua joburi, ca la 24 de ani am facut hepatita mecanica, adaugind al treilea job..si ei ne sfatuies sa ne mai luam unul...mai mult, sa ne pierdem trei zile la cozi, in locatii diferite, sa le dam bani. Nu mi-am imaginat niciodata ca, inconstienta fiind cind m-am urcat in camionul care ducea tineri in Piata Revolutiei, o sa ajungem sa fim bataia de joc a celor care ne guverneaza. Nu sint ei vinovati. Noi sintem pentru ca i-am acceptat asa. Ba chiar i-am cerut, prin vot. Si ma opresc aici pentru ca simt ca ma deblochez si spun tot amarul care imi bantuie sufletul.

Crissa spunea...

Sunt din ce in ce mai uimita de ce fac oamenii astia. Si eu iau bani de pe urma unui contract de cesiune de drepturi de autor.Dupa ce ca nu sunt bani multi luna asta, de exemplu, nici nu am fost platiti inca...pt ca firma de difuzare NU mai are bani sa faca plati. Pacat ca nu au impozitat mai mult astfel de venituri. N-ar mai fi fost nevoiti sa-mi plateasca gigantica suma de 80 de ron. As fi ajutat economia tarii. As fi luat mult mai putin de-atat. Sau poate ca ar trebui sa-mi iau un al treilea job. Doua oricum am inca de pe vremea facultatii. Sau poate ca ar trebui sa le multumesc din inima ca mi-au scazut din salariu fix banii cu care plateam rata si pt ca "datorita" (a se citi cu ghilimele) politicii lor economice extrem de eficiente nici macar niste sume de mizerie nu se mai pot plati in presa in unele cazuri. Pana la urma avem ce meritam, stii. Sau mai rog, cei care i-au votat pe incapabilii astia. Eu una n-am facut-o niciodata.....Recunosc ca l-am sustinut pa Basescu atunci cand au vrut sa-l demita. Mi-a placut faptul ca se infigea in parlamentari, ceea ce nu observasem la alti presedinti...Acum regret ca am facut asta....Le doresc sa ajunga ei sa traiasca cu banii cu care se descurca poporul asta....

Catalina spunea...

Crissa, iata ce spune Realiatea TV:
Iar presedintele ANOFM zice ca prea ne credem destepti:))
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, pare supărat nevoie mare pe jurnalişti. Şi sare să le facă rapid morală atunci când aceştia au câte ceva să-l întrebe despre declaraţiile pe care persoanele cu venituri din drepturile de autor trebuie să le depună la Agenţie.

Mai precis, acestei categorii de persoane li se cere la punctul şapte al declaraţiei să ştie sau să afle care este salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe anul în curs şi asta deşi el este cunoscut de autorităţi pentru că de ele a fost stabilit.