joi, 9 septembrie 2010

Lantul libertatii

Contrariile se afirma si se infirma prin contrarii. A privi in stinga atunci cind vrei sa mergi in dreapta poate fi un semn al disimularii si al prudentei, dar sa pui o greutate in talerul din stinga al balantei pentru a-l ridica pe cel din dreapta inseamna a cunoaste legile echilibrului.Cum legea lumii este aceeasi peste tot, daca vrei sa fii liber trebuie, mai intii, sa inveti ce inseamna supunerea. Ascultarea este, prin urmare, gimnastica libertatii si pentru a ajunge sa faci ceea ce vrei, trebuie, in prima faza, sa faci ceea ce nu vrei. Oricit de mult ne-ar placea sa ne slujim fanteziile, a implini numai ceea ce trebuie sa vrem inseamna a exersa si a face sa triumfe ratiunea si vointa.
Sa ne imaginam ca sintem cu totii un grup de alergatori. Dintre noi, cei care se antreneaza cu consecventa sint, desigur, mai buni. Intotdeauna, intre cei care participa la cursa vietii, exista si unii care doresc marea performanta. Aceea de a fi campioni. Ei se vor stradui si se vor antrena in conditii din ce in ce mai grele: pe ploaie si cu vintul in fata, vor alerga pe nisip, vor urca pante cit mai abrupte. Desigur, nu le va fi usor. Chiar daca aparent isi provoaca o suferinta inutila, inegala cu telul propus, totusi, dupa atita munca, dupa atita suferinta, in ziua concursului, eliberati de toate poverile si purtind in picioare forta acumulata in orele de antrenament, ei vor zbura, pur si simplu, pe linga ceilalti concurenti. Intelepciunea de a fi alergat din greu, intr-un mod neplacut, pentru ca intr-o zi sa poata alerga usor, fara efort, le aduce victoria finala, tot la fel de sigur cum talerul drept se ridica printr-o greutate plasata in talerul sting.
Regula acestei suferinte, care ne obliga sa facem exact ceea ce nu ne place pentru a dobindi forta de a obtine ceea ce vrem, se aplica peste tot. Inclusiv in dragoste, in politica si in razboi. Dar, despre asta, intr-un episod viitor.

5 comentarii:

montecristo spunea...

Îmi iei pâinea de la gură dacă vei continua :)
Ce fac eu cu "Tehnicile" care au la bază gestaltul şi alte asemenea, plus un balansoar precum talerul tău?
Pentru ce m-am autoizolat şi antrenat atâtea luni?
:))

Să fii bine, Cătă!

p.s. glumeam referitor la eseu

Anonim spunea...

Scrii atat de frumos incat comentariile ar parea "un dush"vis-a-vis de o baie in piscina.Sarut dreapta

Catalina spunea...

Rege, mea culpa :) Dar avem loc amindoi. Ne intersectam si completam...in scrieri.

p.s. stiam ca glumesti

Catalina spunea...

Multumesc, Anonimule. Venind din partea dvs, sint onorata.

Catalina spunea...

@ montecristo - inca un p.s.- cred ce pentru intilnirea cu mine:)