joi, 14 octombrie 2010

Frumusetea de a fi tu

Dupa cum v-am obisnuit, toate scrierile mele se intimpla in urma unor discutii sau realitati cu care ma confrunt. Pornind de la o "barfa" cu un om drag sufletului meu am incercat sa intorc frumusetea umana pe toate partile si am concluzionat ca avem suficient timp sa vorbim despre subiect. Frumusetea este substantiv feminin in toate limbile pamintului, si pentru toti barbatii pamintului, si nu ar trebui sa uitam niciodata aceasta realitate.
Femeile au fost, si sint, cele mai sensibile la frumusete. Lor frumusetea le este accesibila. Barbatii doar aspira la ea. O vad, o admira, ii inchina poeme si se lasa patrunsi de ea. Femeile o traiesc in fiecare zi, se identifica, devin una cu ea, reprezinta frumusetea.
S-au spus despre frumusete multe vorbe de duh si s-au scris volume intregi. Concluzia este ca frumusetea se asociaza foarte bine fericirii. Pentru om aceste doua notiuni sint inseparabile. O femeie fericita este o femeie frumoasa. O femeie indragostita este o femeie frumoasa. Pentru ca si dragostea este legata, intr-un fel magic, de frumusete. Toate acestea le stie si le simte orice om. Barbat sau femeie, tinar sau batrin.

Si totusi, prima impresie, cea pe care trupul (fizicul), o lasa asupra ochiului si instinctelor, de cele mai multe ori este hotaritoare. Pina si cei mai "intelepti" dintre noi cadem in plasa impresiei trupesti. Daca descoperim frumusetea fizica sintem dispusi sa plecam in cautarea frumusetii sufletesti. Dar oare de cite ori nu ne-am simtit inselati pentru ca nu am putut descoperi acea frumusete interioara pe care am crezut-o existenta intr-o frumusete fizica? Inselaciunea vine din faptul ca nu punem in aplicare ceea ce stim deja si fara a avea experiente dureroase, ceea ce se afla ascuns in sufletul nostru: adevarul despre frumusete. Frumusetea nu exista in afara fericirii. Fericiti fiind, vedem toti oamenii mai frumosi.

Pacatul lumii moderne este acela ca a incercat sa ingradeasca frumusetea in canoane, norme si dimensiuni. Iar pacatul oamenilor este ca se supun acestora, ridicindu-le la rang de legi estetice. Femeile accepta sclavia modei si se supun incintate, nerabdatoare si curioase.
Cite tinere nu si-au distrus sanatatea, echilibrul psihic si sufletesc, viata si fericirea, straduindu-se sa se incadreze in aceste norme! Asadar, cu fericirea distrusa se mai poate vorbi despre frumusete?
De ce tindem sa devenim altfel? De ce sintem in permanenta competitie cu noi si mereu nemultumite de infatisarea care ne-a fost daruita? Am uitat, se pare, ca totul are un scop, o ratiune in planul divin. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne ingrijim si sa ne respectam. Insa fara a face din asta un tel in viata. Sa ne bucuram de noi si de cei care ne inconjoara si sa fim fericite pentru ca fara fericire nu se poate vorbi de frumusete

10 comentarii:

Madalin Popa spunea...

Ferice de tine, Cătălinăăăă!

Catalina spunea...

Nici nu ma gindeam ca o sa ratezi, om drag sufletului meu:)

Anonim spunea...

Spune-mi,Printesa a Metaforei,de ce Creatorul a fost zgarcit si a dat atator de putini frumusetea fizica in acelasi trup cu cea sufleteasca?Socrate spunea ca"cel care vede cu ochii este orb".Altcineva(chiar am uitat cine)spunea ca"nu dupa haine judeci trecatorul,caci una este sufletul,si alta croitorul".Sper ca ti-e bine si nu esti "nervoasa"(adica doamna Gripa a plecat de la tine).Sarut dreapta.

Catalina spunea...

Ma inclin in fata sufletului tau, drag Anonim. Gripa si-a facut de cap si acum da semne de plecare. Cit despre darnicia Sefului Suprem, probabil ca-si alege oamenii. Multumesc.

Anonim spunea...

Ca sa fiu un pic rautacios, pot spune ca uneori barbatii sunt acuzati pe nedrept de misoginism. Pai cum altfel, cand citesc ca "barbatii doar aspira la ea" (adica la frumusete). Am intalnit, si sunt convins ca tu cu atat mai mult, barbati frumosi la trup si cateaodata si la suflet. Dar, cum ii sta bine unei scriitoare, ai absolutizat calitatile femeii...Hm, nimic rau in asta...
Nu m-am gandit prea mult pana acum la asocierea frumusete (in special sufleteasca)- fericire. Tin sa te corectez, in sensul ca frumusetea este ingradita in canoane nu din timpurile moderne, ci de cand este lumea, asa cum o stim noi cu oameni si restul vietatilor. Avem multiple exemple la regnul animal referitor la importanta frumusetii.
Brusc, imi dau seama ca nu ne-am desprins nicicum de animale. Atata timp cat punem pret pe frumusetea fizica, mai presus de frumusetea sufleteasca, nu am evoluat fata de animale, suntem doar niste animale care profita de beneficiile mersului biped si al folosirii membrelor ramase asfel libere (numite si maini).

In alta ordine de idei, iti sugerez sa schimbi nuanta de fundal, din cel putin doua motive: este foarte obositor cand citesc, ceea ce imi ingreuneaza "aplecarea" asupra subiectului; negrul, in cazul tau, imi induce ideea ca esti vesnic deprimata (refuz sa cred ca este adevarat).

Inteleg ca ia fost racita. Nu-i nimic, face parte din imunizare. Iti doresc sanatate maxima ! Si tot asa sa-ti fie si frumusetea sufletului... Restul ... hm... e FERICIRE !

Mighe (cititorul tau inconsecvent).

Lost spunea...

am ajuns sa ne cerdem frumosi doar daca altii cred asta despre noi

Catalina spunea...

Dragul si bunul meu cititor inconsecvent, am "tratat" o idee singulara sau, mai bine spus, o traire. In principiu, nu pot sa nu-ti dau dreptate, exista o multime de barbati frumosi, poate chiar efeminati, dar poate prea subtil am spus ca frumusetea fizica este data de frumusetea sufleteasca. Si, ca sa te contrez putin, pina la urma doar femeii i-au fost compuse ode si balade despre frumusete. Promit ca ma gindesc la un fundal. De ce te gindesti la deprimare? Gindeste-te la contrast. Imbratisari.

Catalina spunea...

Lostule, asta-i cea mai mare greseala.Frumusetea este perceputa diferit. Nu vreau sa cred ca exista oameni uriti. Cu toate ca un suflet mutilat uriteste. Asa ca, din pacate, exista. Daca am putea sa schimbam (asa ajutam) sufletul ala, cu siguranta s-ar infrumuseta.

Lost spunea...

speranta moare ultima nu? pana moare insa se chinuie saracuta

Catalina spunea...

Nu te dezminti:))