miercuri, 10 martie 2010

Tirania sfidarii in lumea infirma

Adesea, cind un individ autoritar incearca sa puna stapinire asupra noastra, cautam sentimentul de libertate sfidind, razvratindu-ne, refuzind sa facem orice ne cere acea persoana. Actiunea noastra este, in acest caz, generata nu de o dorinta adevarata, proprie, ci de nevoia de a-i arata tiranului ca sintem inca liberi. S-ar putea sa obtinem satisfactie facind contrariul a ceea ce vrea acea persoana, dar noi ne risipim puterea si viata inutil. Ne inchipuim ca sfindindu-l i-am “aratat noi lui”, dar singurul lucru pe care il aratam este ca persoana are o mare stapinire asupra noastra. Noi sintem cei care pierdem cind sfidam un tiran. El cistiga oricum. Puterea ne vine cind facem ceea ce vrem cu adevarat. Cind ne schimbam noi insine din cauza unui rau de care ne temem, noi sintem cei care pierdem, pentru ca ii permitem sa ne afecteze atit de mult comportamentul.

In acelasi context ma gindesc si la lumea infirma.
Progresul in lumea vie exista aproape pentru oricine, dar nu si pentru oamenii prosti. Sint singurii care cred ca nu mai au nimic de invatat si vor, culmea, sa-i conduca si sa-i indrepte pe ceilalti. Cu ei nu poti ajunge la nici o intelegere, pentru ca iti vor ride in nas spunindu-ti ca ceea nu inteleg ei este absolut de neinteles. Si, cind prostia atinge perfectiunea, prostul dispretuieste instinctul si pretinde ca este inteligent.

Un comentariu:

Anonim spunea...

De unde vine mighe ? Nimic mai simplu si mai nespectaculos: de la Mihai Gheorghe.
Acum, referitor la postarea ta, "prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul"... Parca, asa zicea o vorba straveche. As indrazni sa spun ca si prostii progreseaza in prostia lor. Ma lovesc, in ultimul timp, de cateva specimene care imi fac viata amara. Mai mult decat atat, consider ca progreseaza mai repede decat noi, astia normali. Avem, deja, un handicap. Evolueaza mult mai repede decat noi. Acumularea de cunostinte noi (pentru persoanele ordinare care suntem) necesita mai multa munca si timp decat necesita desavarsirea prostiei la ei. Asadar, atentie sporita !Suntem vulnerabili.
Sa ai o noapte placuta (inteleg ca nu prea dormi noaptea)...